تایپوگرافی چیست؟

تایپوگرافی چیست؟

تایپوگرافی به چه معناست؟

دارا بودن حروفی که بدون تصویر است، و یا یک عکسی که حروف و کلمات ندارد طبیعی است، ولی زمانی که آن‌ ها را کنار هم مشابه بازی پازل می چینید طرح خاصی به عنوان نتیجه خواهید دید . یک قطعه هنری که یک پیام را حمل می کند و به اسم تایپوگرافی معرفی شده است. در دنیای فعلی با نگاهی حتی جزئی، هنر تایپوگرافی به چشم می خورد. به دلیل اهمیتی که تایپو گرافی در دنیای امروزی یافته است، این مقاله به بررسی “تایپوگرافی چیست؟” اختصاص داده شده است.

در کتاب‌ هایی که می‌ خوانیم، سایت‌ هایی که روزانه به آن ها سر می زنیم و حتی در زندگی عادی و روزمره در بسته‌ بندی محصولات، بیلبورد های تبلیغاتی و… تایپوگرافی قابل رویت است. زمانی که از ارتباط تصویری بحث به میان می آید، تایپو گرافی یکی از واجب ترین قطعه حل معمای کسب‌ و کار ها برای انتقال پیام برند می باشد.

امیدواریم بعد از خواندن این مقاله می توانید تایپوگرافی را شناخته و کمک توانسته باشیم بکنیم که سوال تایپوگرافی چیست؟ در ذهنتان جواب داده شود و به کمک آن در طراحی گرافیک، طراحی سایت و… نتایج بهتری ببینید و حتی اسم برندتان را روی عکس محصولات فروشگاه اینترنتی خود وارد سازید.

معنی تایپوگرافی چیست؟

ریشه کلمه تایپوگرافی به یونان بر می گردد. این کلمه از دو بخش تشکیل شده است:

تایپو  مفهوم شکل را دارد.

 گرافی به معنی نوشتن است.

اما زمانی که این دو کلمه کنار هم قرار می‌ گیرند، به معنای شکل‌نگاری یا شکل‌نویسی تغییر می یابد.

تایپوگرافی چیست؟

تایپوگرافی یک هنر جذاب است. هنر قرار دادن حرف ها و متن کنار هم، به‌گونه‌ ای که متن را خوانا، واضح و از نظر ظاهری برای بیننده جذاب می‌ کند.

تایپوگرافی چیست؟

تایپوگرافی شامل سبک، شکل و ساختار قلم می باشد که هدف از تایپوگرافی، ایجاد احساسات و انتقال پیام‌ های خاص به مخاطب می باشد. اگر بخواهیم به صورت خلاصه درباره تایپوگرافی صحبت کنیم، مفهوم چیزی را می دهد که متن را زنده نگاه می‌ دارد.

بیشتر بخوانید  طراحی لوگو فست فود

تاریخچه تایپوگرافی

تاریخچه تایپوگرافی به قرن سیزدهم میلادی بر می‌گردد. در آن زمان اروپاییان قرون‌وسطی از قالب‌های سفالی تک حروفی برای نوشتن روی دیوار استفاده می‌کردند. بعد از آن در قرن پانزدهم میلادی ماشین چاپ توسط یوهانس گوتنبرگ اختراع شد. در این زمان برای نشان‌دادن متفاوت و زیبا نشان‌دادن کلمات چاپی هنر تایپوگرافی اختراع شد.

اما تایپوگرافی مدرن در اواخر قرن نوزدهم میلادی توسط باهاوس و تیش هولد طراحی شد. باهاوس در زمینه تایپوگرافی شیوه جدیدی از حروف‌نگاری پیاده‌سازی کرد. باهاوس عناصر تزئینی و ترکیب‌بندی متقارن را کنار گذاشت و به‌جای یک تایپوگرافی کلاسیک، از انواع حروف دست‌ساخته و بدون پایه و با خطوط و زمینه کلفت سیاه و قرمز جهت درهم شکستن صفحه و تقسیم صفحه به اجزای پراکنده استفاده کرد تا با این طرح نگاه بیننده را جلب کند.

در ابتدا نقدهای زیادی به این نوع تایپوگرافی گرفته شد و حروف نگاری مدرن را انشعابی غیرعادی از طرح‌های مرسوم و جاری می‌دانستند، اما با گذشت زمان این شیوه طرف‌داران زیادی پیدا کرد و به اصول و قواعد تحسین‌برانگیز شد.

تایپوگرافی در ایران

با توجه به تاریخچه خوش نویسی که ایران دارد، ایرانی ها خط را می‌ شناسند. هنر این را داشتند که چطور برای ساختن یک طرح هنری از آن بهره ببرند.

باید بگوییم که تعریفی که از تایپوگرافی در ایران هست با تعریف موجود کشور های دیگر فرق می کند. مثلا در کشور های غربی تایپو گرافی به هنری می گویند که در آن فقط از حروف تایپی استفاده می شد. ولی در نمایشگاه‌ های هنری ایران شاهد کنار هم قرار گرفتن انواع کار ها در کنار هم می باشیم که با نام تایپوگرافی معرفی می شوند.

بیشتر بخوانید  قیمت طراحی لوگو

مانند حروف تایپی، حروف طراحی شده با دست مثلا انواع سبک خوش نویسی و … در کنار تصویر تصویرسازی شاید با کنار هم گذاشتن این کار ها به یک تعریف حدودی تایپوگرافی ایرانی دست پیدا کنیم. ولی در کشور هایی که سبک خود را دارند، این هنر ها هر کدام جدا از یکدیگر هستند و مفهوم و تعریف جداگتنه ای را حمل می کنند.

تایپوگرافی فارسی

در ده سال اخیر در ایران رابطه بین تایپ و تصویر بسیار موردبحث بوده است. اگر در حوزه طراحی گرافیک مشغول به فعالیت باشید، حتماً از تأثیر تایپوگرافی فارسی در رفتار و فرهنگ طراحی ایران باخبر هستید. پنجمین رویداد طراحان گرافیک به نام دوسالانه سرو نقره‌ای نیمه دوم سال ۹۶ برگزار شد. در اولین نشست تخصصی این رویداد موضوع و محوریتی به نام «تایپ دیزاین» موردبحث قرار گرفت.

تفاوت و شباهت تایپوگرافی با کالیگرافی

تایپوگرافی یکی از شاخه‌ های حاضر در رشته طراحی گرافیک می باشد. یک طراح از حرف ها و فونت‌ های آماده استفاده می کند تا مفهم یک تصویر یا نوشته را بازگو نماید. تایپوگرافی در کلیه زبان‌ ها مثل فارسی و یا انگلیسی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

در کالیگرافی برای خلق آثار هنری از قلم و جوهر برای نوشتن روی کاغذ استفاده می‌کنند و در واقع همان هنر خوشنویسی ایرانی است. هنرمند بر اساس تجهیزات و امکانات از پیش تعیین شده نوشتن و خطاطی روی کاغذ را انجام می‌دهد. اما در تایپوگرافی طراح بر اساس نیاز فونت‌ها و حروف را انتخاب می‌کند و آن‌ها را تغییر می‌دهد.

 کاربرد‌ تایپوگرافی

تایپوگرافی در طراحی لوگو جا و همیشه می توان دید. روی پوستر، بروشور، لوگو و سایت‌ ها به میزان کم یا زیاد از تایپو گرافی در طراحی‌ های خود بهره می برند.

بیشتر بخوانید  طراحی لوگوی پزشکی

کاربرد تایپوگرافی در گرافیک

تایپوگرافی چیست؟

طراحان گرافیک از تایپو گرافی کمک می گیرند تا متن، درون طرح و … را تنظیم نمایند. استفاده از حروف طراح را قادر می کند تا طرحی زیبا و دلنشین بسازد و با ارائه ایده‌ هایی یکتا منحصر با مخاطبان خود به روشی هدفمند ارتباط برقرار می‌ کنند. تایپو گرافی در طیف گسترده‌ ای از طراحی شامل: لوگو، بسته‌بندی محصولات، طراحی جلد کتاب، بیلبورد تبلیغاتی و… استفاده می شود.

کاربرد تایپوگرافی در طراحی UI سایت

در طراحی رابط کاربری (UI) وب‌سایت و یا اپلیکیشن برای ایجاد یک طرح کاربرپسند باید سلیقه به خرج داد. همان گونه که یک متن و ظاهر زیبا می‌تواند مخاطب را جذب کند. یک متن و یا ظاهر نامناسب به شکل قابل‌توجهی می‌تواند تأثیر بد روی مخاطب بگذارد. وقتی از متن و فونت نامناسب استفاده شود، کاربر مایل به خواندن متن نخواهد بود و بدون توجه به کالا و خدمات، سایت را ترک می‌کند.

چرا تایپوگرافی اینقدر طرفدار پیدا کرده است؟

در تجارت دنیای امروزی بین کسب‌ و کار ها فضای رقابتی شدیدی وجود دارد و هر برند در تلاش است یک هویت و برند متمایز برای خود داشته باشد. تایپوگرافی برای انتقال پیام برند به مشتریان یا مخاطبان هدف یک برند تجاری بسیار مهم و همچنین کمک کننده خواهد بود. برند ها از تایپو گرافی به‌ عنوان یک ابزار قوی تبدیل متن به تصویری تأثیرگذار استفاده می‌ نمایند تا نظر مشتریان به خود جلب سازد.

استفاده خلاقانه و حرفه‌ ای از تایپوگرافی اعتبار برند را افزایش می دهد. همچنین برای کاربران سایت تجربه فوق‌ العاده رقم خواهد زد و دسترسی آن‌ ها به اطلاعات را آسان خواهد نمود. شفاف و خوانا بودن اطلاعات نظر کاربران را جلب می‌ کند و آن‌ ها زمان بیش‌تری برای مطالعه سایت شما صرف کنند.

افکار خود را به اشتراک گذارید